Veelgestelde Vragen

Wat is houtrot?

Houtrot is een schimmel die hout aantast, verzwakt en kan doen afbreken. Het ontstaat door vocht en gebrekkige ventilatie. Er zijn meerdere soorten schimmels die houtrot veroorzaken. Ze vragen allemaal om een andere aanpak.

Hoe kan ik houtrot herkennen?

Je kunt houtrot herkennen door met je duim op het houtoppervlak te drukken. Als het oppervlak meebuigt en het hout zacht aanvoelt, is de kans groot dat er houtrot aanwezig is. Let ook op scheurtjes of kleine barsten in het schilderwerk, aangezien deze vaak een voorbode zijn van houtrot. De hoeken en de onderdorpel van een kozijn zijn doorgaans het meest vatbaar voor houtrot.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat wanneer natuurlijke schimmels in hout geactiveerd worden, gedijend bij zuurstof en vocht. Bescherming door verf neemt af door factoren zoals UV-straling, regen, wind, vervuiling en schade. Vocht kan ook van binnenuit infiltreren, bijvoorbeeld door slechte ventilatie of beschadigde kitranden.

Hoe snel gaat houtrot?

Houtrot ontstaat door een te hoog vochtgehalte en de daaropvolgende groei van schimmels. Gelukkig begint hout niet direct te rotten. Pas nadat het hout gedurende langere tijd vochtig is geweest, kan houtrot ontstaan.

Wat is de beste houtrotvuller?

Hout Repair heeft uitstekende resultaten behaald met de tweecomponenten epoxy vulpasta van Renovaid. Deze houtrotvuller staat bekend om zijn duurzaamheid, stevigheid en gemakkelijke vormbaarheid. Het droogt gelijkmatig zonder krimp en kan vervolgens eenvoudig worden geschuurd.

Wat kost houtrot herstellen?

De kosten zijn afhankelijk van de mate van aantasting van je kozijnen. We begrijpen dat je graag van tevoren wilt weten waar je aan toe bent. Daarom ontvangt je altijd van Hout Repair een heldere en gedetailleerde offerte voorafgaand aan de reparatiewerkzaamheden

Hoe snel kunnen jullie langskomen?

Zodra je een aanvraag indient, streven we ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren en een afspraak in te plannen. Vaak kunnen we al binnen twee weken bij je langskomen voor de herstelwerkzaamheden. Vraag vrijblijvend een offerte.

Hoe lang gaat een kozijn na herstel mee?

De levensduur van een kozijn na herstel is voornamelijk afhankelijk van de huidige leeftijd van je kozijnen. Over het algemeen heeft een houten kozijn een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. De gerepareerde of vervangen delen zijn echter weer net zo sterk als een nieuw kozijn en kunnen dus weer vele jaren meegaan. Het is echter mogelijk dat andere delen van het kozijn niet dezelfde levensduur hebben als de gerepareerde delen.

Kunnen jullie het kozijn ook schilderen?

Ja. Na het herstellen van de houtrot of houtschade, kunnen je kozijn gronden en vervolgens in de gewenste kleur schilderen.

Welk houtreparaties voeren jullie uit?

Hout Repair is specialist in houtreparaties. Naast houtrotreparaties voeren wij een breed scala aan houtreparaties uit, waaronder het herstellen van beschadigde houten delen door bijvoorbeeld een inbraak of een insectenplaag. Maar ook brandschades of waterschades aan hout kunnen wij herstellen.

Kan ik houtrot voorkomen?

Ja. Houtrot kan worden voorkomen door:

 • Vocht te weren: Zorg ervoor dat houtwerk goed wordt beschermd tegen vocht. Dit kan door middel van dakbedekking, regenwaterafvoer en ventilatie.
 • Hout te behandelen: Behandel hout met een goede grondverf en aflakverf om het te beschermen tegen vocht en schimmels.
 • Regelmatig onderhoud: Controleer houtwerk regelmatig op tekenen van houtrot en voer tijdig onderhoud uit.

Welke soorten houtrot zijn er?

Er zijn drie soorten schimmels.

Bruinrot: Deze schimmel breekt cellulose af, wat resulteert in vermolmd hout dat donkerder wordt en scheuren vertoont.

Witrot: Deze schimmel tast lignine aan, waardoor hout langzaam uiteenvalt, herkenbaar aan wit poeder tussen het hout.

Blauwrot: Deze schimmel vormt gangen in het hout, zichtbaar als kleine gaatjes aan de buitenkant.

Hoe bestrijd je houtrot?

Om houtrot te voorkomen, is het belangrijk om kozijnen, boeidelen, deuren en ander houtwerk ongeveer om de 5 jaar te schilderen. Voor hout dat langdurig aan zonlicht wordt blootgesteld, zijn lichte kleuren aan te bevelen. Vergeet niet om ook de binnenkant van het kozijn te schilderen en ervoor te zorgen dat de kitranden en glaslatten in goede staat verkeren.

Hoe kun je houtrot herstellen?

Beginnende houtrot kan vaak effectief worden gerepareerd met twee componenten epoxyhars. Bij grotere plekken houtrot is het nodig om een nieuw stuk hout in het kozijn te plaatsen of zelfs het gehele kozijndeel te vervangen.

Wat zijn de voordelen van houtrot herstellen?

Het herstellen van hout is tot wel 90% voordeliger dan het volledig vervangen van een kozijn, waardoor aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk zijn. Daarnaast is houtreparatie milieuvriendelijker, omdat het zonde zou zijn om een heel kozijn te vervangen terwijl een groot deel ervan nog in goede staat verkeert. Bovendien is een reparatie van een kozijn minder ingrijpend dan een volledige vervanging, aangezien dit doorgaans geen open gevel of potentiële schade aan de binnenkant van de woning met zich meebrengt, zoals beschadigd stucwerk.

Hoe lang duurt houtrot herstel?

De duur van het herstelproces hangt af van het aantal kozijnen dat behandeld moet worden en de omvang van het houtrot. Over het algemeen kunnen we houtrot in één dag herstellen. Indien er meer tijd nodig is, zorgen we ervoor dat de werkzaamheden zo dicht mogelijk op elkaar worden gepland.

Welke materialen gebruiken jullie?

Hout Repair maakt gebruik van de duurzame en professionele houtherstelproducten van Renovaid. Renovaid is een producent van vulmiddelen voor houtrotreparaties. Onze ervaring is dat de kwaliteit de van houtrot vuller van Renovaid hoger is dan van de producten die in de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Om houtrot te verwijderen, maken wij gebruik van een scherpe houtrot frees.

Geven jullie garantie op houtreparaties?

Ja. Wij geven vijf jaar garantie op al onze reparaties.

Kunnen jullie ook glas vervangen?

Zeker. Hout Repair werkt samen met een erkend glaszettersbedrijf. We kunnen zowel het houtwerk voor je repareren en het glas laten vervangen.

Staat het antwoord van jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

  Upload eventueel foto's van de houtschade. Maximale bestandsgrootte 20MB.

  Chat openen
  Hulp nodig?
  WhatsApp met Hout Repair
  Hallo,
  Kunnen we je helpen?