Verschillende soorten houtrot

Verschillende soorten houtrot

De vele gezichten van houtrot

Bij Hout Repair lossen we niet allen houtrot problemen op, maar vinden het ook belangrijk om kennis te delen. In deze blog nemen we een diepe duik in de wereld van houtrot, specifiek gericht op de verschillende types: droogrot en natrot.

Het begrijpen van deze varianten is essentieel om effectieve behandelings- en preventiestrategieën te ontwikkelen voor kostbare houten constructies.

Houtrot is niet zomaar een uniform probleem. Er zijn verschillende soorten houtrot, waarvan de twee meest voorkomende droogrot en natrot zijn. Droogrot gedijt in zeer vochtige omstandigheden, terwijl natrot optreedt wanneer hout constant wordt blootgesteld aan vocht. Ontdek de specifieke kenmerken van elk type houtrot en leer hoe je ze kunt herkennen.

Droogrot (Bruinrot)

Oorzaak: Droogrot wordt veroorzaakt door schimmels, zoals Serpula lacrymans (huiszwam), die gedijen in hout met een vochtgehalte van minder dan 20 procent. – Kenmerken: Het aangetaste hout wordt droog, bros en donkerder van kleur. Vaak verschijnen er scheuren en kubusvormige breuken in het hout. – Ontwikkeling: Droogrot begint meestal onopvallend en verspreidt zich dan snel. Het kan grote schade aanrichten voordat het wordt opgemerkt.

Natrot (Witrot)

Oorzaak: Natrot wordt veroorzaakt door schimmels, zoals Trametes versicolor (elfenbankje), die gedijen in hout met een hoger vochtgehalte. – Kenmerken: Het aangetaste hout krijgt een bleke, witte kleur en een vezelige structuur. Het wordt zachter en verliest zijn sterkte. – Ontwikkeling: Natrot gedijt in vochtige omstandigheden en tast cellulose en hemicellulose aan. Het kan leiden tot ernstige structurele schade.

Witrot – Oorzaak

Witrot is een algemene term die wordt gebruikt voor schimmels die cellulose en lignine in hout afbreken. Het kan zowel in vochtige als droge omgevingen voorkomen. – Kenmerken: Het aangetaste hout krijgt een witte of lichte kleur. Het hout behoudt vaak zijn vezelige structuur en kan zacht worden. – Ontwikkeling: Witrot kan variëren in agressiviteit en kan optreden in verschillende vochtigheidsomstandigheden.

Zachtrot – Oorzaak

Zachtrot wordt veroorzaakt door schimmels die cellulose afbreken. Het kan zowel in vochtige als droge omstandigheden voorkomen. – Kenmerken: Het aangetaste hout wordt zacht en sponsachtig. Het kan een donkere kleur krijgen, maar behoudt vaak zijn vezelige structuur. – Ontwikkeling: Zachtrot kan optreden bij lage vochtigheidsniveaus en tast zowel hardhout als naaldhout aan.

Deze verschillende vormen van houtrot vereisen verschillende benaderingen voor detectie, preventie en behandeling. Het begrijpen van hun specifieke kenmerken is cruciaal voor effectieve houtbescherming. Hout Repair is specialist in het behandelen van houtrot, neem contact op voor hulp van het saneren van houtrot.

Chat openen
Hulp nodig?
WhatsApp met Hout Repair
Hallo,
Kunnen we je helpen?