3 meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen

Houten planken

Grenen, vurenhout en hardhout

Bij het zoeken naar nieuwe houten kozijnen word je geconfronteerd met een uitgebreid aanbod aan houtsoorten. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van verschillende houtsoorten? In dit blogartikel van Hout Repair krijg je alles te weten over de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen: grenenhout, vurenhout en hardhout. Ontdek welk type hout het beste bij jouw behoeften past.

Grenenhout: Voordelig, Lichtgewicht en Geschikt voor Binnen.
Grenen is een overkoepelende term voor verschillende soorten naaldhout. Vanwege de snellere groei in vergelijking met hardhout, heeft grenenhout een zachtere structuur. Het valt daarom in duurzaamheidsklasse 3 of 4, wat betekent dat het gemiddeld tot beperkt duurzaam is en vooral geschikt is voor gebruik in binnendeurkozijnen. Het grootste voordeel van grenenhout is de betaalbaarheid. Bovendien is het goed bewerkbaar en licht van gewicht.

Onderhoudsadvies: Het is belangrijk om grenenhout altijd te voorzien van een voorlak- en aflaklaag en het elke 5 tot 10 jaar te behandelen met een elastische verf.

Vurenhout: Veelgebruikt, Gemakkelijk te Bewerken en Duurzaam.
Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4 of 5. Maar het grote voordeel van vurenhout is dat het veel bewerkingsmogelijkheden biedt. Door thermische modificatie of het gebruik van flexibele epoxyverbindingen kan vurenhout echter worden opgewaardeerd naar duurzaamheidsklasse 1 of 2. Dit maakt het hout geschikt voor zowel binnen- als buitenkozijnen. Dankzij de snelle groei van fijnsparren is vurenhout zowel milieuvriendelijk als betaalbaar.

Onderhoudsadvies: Behandeld vurenhout kan het beste elke 10 jaar worden geschilderd.

Hardhout: Robuust, Onderhoudsvriendelijk en Lange Levensduur.
Hardhout is afkomstig van langzaam groeiende loofboomsoorten. De term “hardhout” verwijst naar de hoge dichtheid van het hout, en niet zozeer naar tropische regenwouden. Dankzij de sterke structuur is hardhout bij uitstek geschikt voor buitengebruik. Veelvoorkomende hardhoutsoorten zijn Afzelia, Merbau, Mahonie, Meranti en Eiken.

Belangrijk om te weten: Zachthout is goedkoper dan hardhout vanwege de snellere groei en minder dichte structuur. Hardhout is duurder vanwege de langzamere groei en dichtere samenstelling, wat meer arbeid en tijd vergt bij oogsten en bewerken. De extra investering in hardhouten kozijnen verdien je echter gemakkelijk terug vanwege de lange levensduur. Let er wel op dat het hout dat je kiest een FSC- of PEFC-keurmerk heeft, zodat je zeker weet dat het duurzaam geproduceerd is.

Onderhoudsadvies: Afhankelijk van het type hardhout is slechts één onderhoudsbeurt per 10 tot 15 jaar nodig.

Welke houtsoort kies jij?

Uiteindelijk is de keuze voor een bepaalde houtsoort persoonlijk. In Nederland behoort vurenhout tot een van de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen. Dit is begrijpelijk, aangezien behandeld vurenhout een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt. Als je op zoek bent naar een lagere prijs, is grenenhout voor gebruik binnen een goede optie. Voor onderhoudsgemak en een lange levensduur is hardhout juist uitermate geschikt.

Maak jouw keuze op basis van je persoonlijke voorkeuren en behoeften, en geniet van de schoonheid en functionaliteit van houten kozijnen die perfect bij jouw stijl passen.

Krijg je op den duur last van houtrot of schade aan je houtwerk? Hout Repair zorgt voor vakkundig herstel en duurzaam behoud. Neem contact op!

Chat openen
Hulp nodig?
WhatsApp met Hout Repair
Hallo,
Kunnen we je helpen?